Het laatste nieuws over de wielersport en het coronavirus

Maandag 11 mei 2020

Het laatste nieuws over de wielersport en het coronavirus

Sinds maandag 11 mei zijn de regels voor buiten sporten versoepeld. Zo mag je samen fietsen, als je ervoor zorgt dat je op 1,5 meter afstand van anderen kunt blijven. Wat betekent dit concreet voor jou als fietser, bestuurder, trainer, organisator of vrijwilliger?

De NTFU en KNWU hebben samen wielersport specifieke adviezen en richtlijnen opgesteld. Deze zijn gebaseerd op landelijk protocol Verantwoord Sporten. Daarnaast geldt ten alle tijden dat we een beroep doen op het gezond verstand van onze sporters. De gezondheid en veiligheid van iedereen staat voorop, we rekenen op ieders begrip in deze tijden.

Fiets met max. 4 personen

Voor wielrenners en mountainbikers geldt: fiets met maximaal 4 personen in een groep.

• Fiets je samen met personen uit hetzelfde huishouden (bijvoorbeeld je partner en kinderen), dan geldt de 1,5 meter afstand tot elkaar niet. Je houdt uiteraard wél 1,5 meter afstand tot andere verkeersdeelnemers.
  • Komen je fietsgenoten niet uit je eigen huishouden? Dan houd je 1,5 meter afstand tot elkaar én tot andere verkeersdeelnemers.

In een groep van maximaal 4 personen kun je makkelijk ritsen en achter elkaar gaan rijden om de 1,5 meter afstand tot tegenliggers en/of inhalende verkeersdeelnemers te houden.

Wielrenners: max. 4 personen

• Fiets met maximaal 4 personen in een groep.
  • Respecteer de 1,5 meter afstand tot andere verkeersdeelnemers.
  • Vermijd drukte. Kies een route over brede wegen en fietspaden, waar het makkelijker is om 1,5 meter afstand te bewaren.
  • Fiets alleen naast elkaar waar dat kan. Zo niet: fiets achter elkaar. Rits op tijd.
  • Als inhalen of passeren niet mogelijk is, houd je ruim voldoende afstand tot anderen.

Mountainbikers: max. 4 personen

• Fiets met maximaal 4 personen in een groep.
  • Respecteer de 1,5 meter afstand tot andere mountainbikers en recreanten.
  • Houd 3-5 fietslengtes afstand tot elkaar op de singletracks.
  • Ga, waar dat veilig kan, aan de kant voor snellere fietsers.
  • Wil je iemand inhalen? Houd afstand tot er ruimte is om in te halen en bedank vriendelijk.
  • Rijd behoudend: neem niet onnodig risico's.

Verenigingen: fiets met max. 4 personen

Voor bestuurders van verenigingen geldt: informeer je leden dat zij met maximaal 4 personen in een groep fietsen. Wil je de clubritten hervatten? Ook dan geldt: met maximaal 4 personen in een groep op de openbare weg.

Toertochten: tot 1 september afgelast

Samenkomsten en evenementen met vergunningsplicht zijn tot 1 september verboden. Dit geldt ook voor toertochten. Daarom zijn tochten in deze periode niet langer zichtbaar op de NTFU- en Fietssport-kalender.