Land van Cuijk

Erik Willems, burgerhulpverlener bij HartslagNu

Maandag 06 december 2021


 https://hartslagnu.nl/verhalen/erik/

"Nu was ik opeens zelf aan de beurt"
 

Erik is burgerhulpverlener en kreeg zelf een hartstilstandErik Willems

Erik (55) is al 25 jaar EHBO’er en bedrijfshulpverlener. Ook is hij burgerhulpverlener bij HartslagNu. Eerder dit jaar is Erik al drie keer uitgerukt voor een reanimatie. Maar dan opeens is het Erik zelf die gereanimeerd moet worden.

Erik: “Het was een mooie zaterdagmiddag in juli en ik wilde gaan fietsen op de racefiets. Ik appte een aantal fietsvrienden met de vraag of zij meekonden, maar niemand had tijd. Ik ben alleen op de fiets gestapt en ik heb een prima fietstocht gemaakt.

Ik werd niet lekker

Na het fietsen heb ik nog even het slotstuk van de Tour de France op tv gekeken, want dat wilde ik natuurlijk zien. Daarna ben ik gaan douchen en werd ik opeens niet lekker. Ik moest overgeven. Mijn vrouw kwam polshoogte nemen om te zien wat er aan de hand was. Zij nam aan dat het kwam doordat ik mijn grenzen tijdens het fietsen had opgezocht. Dat deed ik wel vaker als ik alleen ging fietsen.

Het licht ging uit

Na het douchen heb ik een poosje buiten gezeten en daarna ben ik binnen op de bank gaan zitten. Toen werd ik weer onwel en ging voor mij het licht uit. Mijn vrouw zag het gebeuren en mijn dochter belde direct 112. Ze hadden niet gelijk in de gaten dat het om een hartstilstand ging, maar hadden wel door dat het niet goed was omdat ik helemaal verkrampte. Mijn vrouw heeft mij samen met onze zoon van de bank op de grond gelegd.

Hulpverlening was er snel

Binnen enkele minuten kwamen er burgerhulpverleners die waren gealarmeerd door HartslagNu. Zij hadden ook een AED mee. De AED heeft gelijk bij de eerste cyclus een schok gegeven. Ook de politie en brandweer zijn gekomen en circa tien minuten later arriveerde de ambulance. De hulpverlening was er dus heel snel!

Nooit klachten gehad

Ik ben uiteindelijk in een redelijk stabiele toestand met de ambulance naar het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen gebracht. Daar is direct een stent geplaatst, omdat mijn kransslagader volledig was afgesloten. Dat was even schrikken, want ik heb nooit klachten gehad die een signaal gaven dat er iets mis was. Maar het komt wel in de familie voor. Mijn vader heeft 18 jaar geleden namelijk ongeveer hetzelfde meegemaakt. Gelukkig fietst hij nu nog steeds rond!

Ik weet er niks meer van

Ik heb na de operatie vier dagen in coma gelegen en daarna nog een week op de afdeling cardiologie. Van het hele gebeuren weet ik niks meer. Ik ben zelfs tot twee dagen voor de hartstilstand helemaal kwijt in mijn geheugen.

Goede werking oproepsysteem

Ik ben nu aan het revalideren en het gaat de goede kant op. Ik ben heel dankbaar dat het oproepsysteem HartslagNu in ons dorp zo goed werkt. Het had voor mij en mijn gezin er heel anders uitgezien als de burgerhulpverleners met de AED er niet zo snel waren geweest.

Ik ben dankbaar

Ik heb later contact gezocht met de burgerhulpverleners die bij mijn reanimatie waren. Zij zijn bij mij langs geweest om hun verhaal te vertellen. Voor sommigen was het de eerste keer dat ze een reanimatie meemaakten. Ik ben hun erg dankbaar.”

Ps. Het was natuurlijk een hele nare gebeurtenis, maar mijn buurjongentje van drie jaar heeft wel de avond van zijn leven gehad. Hij vond al die hulpverleners en auto’s met zwaailichten helemaal geweldig!

Erik en Anja waren uitgenodigd om in Den Haag de viering om de 6 min dekking burgerhulpverleners te vieren, maar helaas is dat niet doorgegaan ivm coronamaatregelen! Daar is een bedank filmpje gelanceerd.

Kijk hier naar het bedank filmpje  https://youtu.be/JjjsIASvGww